Skip to main content

Our kindergarten important events

Ένα από τα προγράμματα eTwinning στα οποία παίρνουμε μέρος φέτος είναι και το "Our kindergarten important events". Συμμετέχουν σχολεία από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και σκοπός του είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με μαθητές νηπιαγωγείου άλλων χωρών μέσα από την καθημερινότητα του νηπιαγωγείου.


Καθώς ξεκίνησαν τα σχολεία αρχίσαμε να παρακολουθούμε τις δραστηριότητες μαθητών σε άλλες χώρες, τα σχολεία τους και τα παιχνίδια τους. Προέκυψε λοιπόν μέσα από τις συζητήσεις μας ο εξής προβληματισμός: πως θα μπορούσαμε να συστηθούμε εμείς; Τι θα μπορούσαμε να δείξουμε; Το σχολείο μας, την τάξη μας, τα παιχνίδια μας; Έπειτα από συζήτηση τα παιδιά πρότειναν να τους δείξουμε τη χώρα μας στο χάρτη, τη σημαία μας, το σχολείο μας, την τάξη μας και τα παιχνίδια μας. Φτιάξαμε λοιπόν αυτό το βίντεο για να συστηθούμε.
Επίσης δείξαμε τη θέση μας στο χάρτη με τη βοήθεια της διαδραστικής εφαρμογής national geographic maps και φτιάξαμε το logo του προγράμματος μας μέσα από μια ομαδική κατασκευή των νηπίων.
Συζητήσαμε για τις σημαίες του κάθε κράτους, τα χρώματα, τα σχέδια και φτιάξαμε αυτό το παιχνίδι μνήμης όπου πρέπει τα παιδιά να βρουν το ζευγάρι κάθε σημαίας.Η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν αφιερωμένη στη Λιθουανία. Προσδιορίσαμε τη θέση της στο χάρτη αλλά και στην υδρόγειο σε σχέση με τη χώρα μας και ασχοληθήκαμε με τη σημαία της. Δημιουργήσαμε αυτό το παζλ που θα το παίξουν και οι άλλοι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

preview
Πατήστε πάνω στο σύνδεσμο για να παίξετε
24 pieceLitouwen-hart

Τέλος φτιάξαμε ένα κολάζ όπου βάλαμε στη μέση την ελληνική σημαία και γύρω-γύρω θα τοποθετήσουμε τις σημαίες των κρατών που γνωρίζουμε. Την αρχή την κάναμε φυσικά με τη Λιθουανία!

Comments

Popular posts from this blog

Σπορά!

Νοέμβριος, ο μήνας του γεωργού κι έτσι και μεις μιλάμε για τη σπορά, τα φυτά και τα δέντρα γενικότερα. Αφορμή και πάλι η όμορφη γλάστρα με τα χρυσάνθεμα που στολίζει την τάξη μας.

Τι χρειάζεται ένα φυτό για να ζήσει;Πως απορροφούν οι ρίζες;Τι θα κάνει χωρίς φως;
Αυτές είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που μας προβλημάτισαν. Τα παιδιά δίνουν απαντήσεις.

Κι ένας μικρός που μας είπε ότι ξέρει ένα τραγούδι για έναν σπόρο: το ρίκοκο!


Πόσο μοιάζει ένα φυτό με ένα μωρό; Πολύ, θέλουν και τα δύο φροντίδα για να μεγαλώσουν!Το φύλλο εργασίας βρήκαμε εδώ.

Εδώ είναι οι εργασίες μας, σχετικές με το τι χρειάζεται το φυτό για να μεγαλώσει: ήλιο-φως, χώμα, νερό, αέρα και φροντίδα.Κι εδώ φυτεύουμε τις φακές μας!
Γράφουμε τις ετικέτες για τη γωνιά των σπόρων!
Τα βιβλία που ξεφυλλίσαμε!

Ένα φύλλο εργασίας από το blog της Τ.Μάνεση.


Παίξαμε επιδαπέδιο παιχνίδι με θέμα τη σπορά. Τα παιδιά χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και κάθε ομάδα έβαλε ένα πιόνι-παιδί στην αρχή του παιχνιδιού. Στο δάπεδο τοποθετήσαμε χαρτιά λ…

Μόλυνση νερού

Ένα λαϊκό παραμύθι αποτέλεσε έναυσμα για την ενασχόλησή μας με τη μόλυνση του νερού: Ένας φτωχός νέος που θέλει να παντρευτεί μια πριγκίπισσα κι αυτή για να τον δεχτεί, ζητάει ένα φόρεμα που πανομοιότυπό του, να μην υπάρχει στην πλάση. Ένα φόρεμα με τη θάλασσα σ΄ολα της τα χρώματα, μ΄όλους της τους κατοίκους και τα πλεούμενα.  Τα παιδιά το ζωγράφισαν, βάζοντας τη φαντασία τους να δουλέψει, μια και που το παραμύθι μας δεν είχε καθόλου εικόνες.

Στη συνέχεια βλέπουμε και ένα βίντεο από το Cretaquarium. Μπορείτε να το δείτε εδώ και περιηγούμαστε εικονικά στο ενυδρείο- δείτε εδώ.


Τέλειο το φόρεμα της πριγκίπισσας και τα ψάρια σε τι όμορφο περιβάλλον ζουν, αλλά πάντα έτσι είναι στην πραγματικότητα;
 Οι παρακάτω εικόνες έδωσαν τροφή για συζήτηση σχετική με τη  μόλυνση του νερού και των θαλασσών γενικότερα.Η μόλυνση των θαλασσών και του νερού γενικότερα προκύπτει από την ανθρώπινη δραστηριότητα. Βλέπουμε κάποιους από τους τρόπους με τους οποίους γίνεται και συζητάμε για το πως μπορούμε να τ…

Η τελεία

Μια ταπεινή τελεία μπορεί άραγε να είναι η αρχή που θα τονώσει την αυτοπεποίθηση ενός παιδιού και θα το βοηθήσει πιστέψει στις δυνατότητές του; Αυτό το ελάχιστο και ταπεινό σημάδι μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία, στην αποτύπωση σκέψεων, στην ευχαρίστηση που προκύπτει μέσα από ένα έργο;
 Όλα αυτά "διδάσκει" η "τελεία", το βιβλίο του Πήτερ Ρέινολντς: πως από το μικρό σημάδι που φτιάχνει ένα παιδί στο χαρτί, φτάνει σε καλλιτεχνικές δημιουργίες που το εκφράζουν και το κάνουν να αισθάνεται όμορφα.Με μια τελεία αφορμή λοιπόν, τα παιδιά ζωγράφισαν και χρησιμοποίησαν για τα έργα τους τέμπερες και λαδοπαστέλ.