Skip to main content

Αυτοεκτίμηση


Η αυτοεκτίμηση είναι η εικόνα που έχει κάθε άνθρωπος για τον εαυτό του.  Μπορούμε να θεωρήσουμε ότι είναι καλή όταν έχουμε μια υγιή εικόνα για τον εαυτό μας, αισθανόμαστε ικανοποιημένοι μαζί του και αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις της ζωής.
Η  αυτοεκτίμηση αποτελεί ψυχικό εφόδιο για μια χαρούμενη και επιτυχημένη ζωή. Πολλοί άνθρωποι έχουν ικανότητες και ταλέντα τα οποία δεν μπορούν να αξιοποιήσουν λόγω της χαμηλής τους αυτοεκτίμησης.

Αυτοεκτίμηση και νηπιαγωγείο

Η αυτοεκτίμηση στη νηπιακή και παιδική ηλικία είναι ιδιαίτερα κρίσιμη γιατί εκεί μπαίνουν τα πρώτα και καθοριστικά θεμέλια για το χτίσιμο της και συνεχίζει να διαμορφώνεται μέχρι την ενηλικίωση .  Από νωρίς το παιδί έχει την εμπειρία της επιτυχίας μετά από προσπάθεια και επιμονή. Καθώς προσπαθεί, αποτυγχάνει, ξαναπροσπαθεί, αποτυγχάνει ξανά και τελικά τα καταφέρνει, διαμορφώνει ιδέες για τις ικανότητές του. Ταυτόχρονα, δημιουργεί μια άποψη για τον εαυτό του με βάση τις αλληλεπιδράσεις που έχει με άλλους ανθρώπους. Τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση συνήθως:
 • δε θέλουν να δοκιμάσουν νέα πράγματα,
 • μιλούν αρνητικά για τον εαυτό τους,
 • δεν ανέχονται τη ματαίωση, 
 • τα παρατάνε εύκολα,
 • δεν αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους,
 • έχουν την τάση να ασκούν υπερβολική κριτική στον εαυτό τους
 • και να απογοητεύονται εύκολα. 
Τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές μικρές και μεγάλες δυσκολίες της ζωής τους γεγονός που τους προκαλεί άγχος και ψυχολογικά προβλήματα. Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Στο etwinning πρόγραμμά μας "I can touch a cloud, I can dream my school", το μήνα Νοέμβριο ασχολούμαστε με δραστηριότητες που τονώνουν και χτίζουν την αυτοεκτίμηση των παιδιών.
Δραστηριότητες για την καλλιέργεια της αυτοεκτίμησης

Οι κήποι του βασιλιά

Διαβάσαμε την ιστορία του βασιλιά που αγαπούσε πολύ τους κήπους του και περνούσε το χρόνο του σε αυτούς.

Μετά την ανάγνωση της ιστορίας ακολούθησε συζήτηση με τα παιδιά:
 • γιατί συμπεριφέρθηκαν έτσι τα φυτά;
 • τι τα έκανε να σκεφθούν έτσι;
 • τι πιστεύετε εσείς για αυτήν τη συμπεριφορά;
 • πως σας φάνηκαν οι ιδέες του μικρού λουλουδιού;
Καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα:
 • Πρέπει να είμαστε χαρούμενοι έτσι όπως είμαστε.
 • Να είμαστε ευτυχισμένοι με τα χέρια μας, με τα πόδια μας, με το σώμα μας, με ότι έχουμε.
 • Πρέπει να αγαπάμε τον εαυτό μας έτσι όπως είναι γιατί ο καθένας είναι ξεχωριστός και μοναδικός.
 • Να μην κλαίμε και στενοχωριόμαστε για αυτά που έχουν οι άλλοι.
Στη συνέχεια τα παιδιά έβαλαν στη σειρά τις σκηνές της ιστορίας χρησιμοποιώντας καρτέλες με ζωγραφιές.

Παιχνίδι με τη bee bot

Το παιχνίδι που ακολούθησε καλούσε τα παιδιά να ολοκληρώσουν φράσεις σχετικές με τον εαυτό τους. Χρησιμοποιήσαμε τις παρακάτω καρτέλες (τις βρήκαμε εδώ), ένα ζάρι και τη μελισσούλα bee bot. Ρίχνοντας με το ζάρι έναν αριθμό, έπρεπε να πάνε τη μέλισσα στην καρτέλα που αντιστοιχούσε και να συμπληρώσουν την πρόταση.Οι δηλώσεις των παιδιών καταγράφηκαν και έγιναν φύλλα εργασίας, ξεχωριστό για κάθε παιδί καθώς ξεχωριστά είναι τα ίδια και οι απαντήσεις τους.Το τραγούδι της αυτοεκτίμησης

"Δουλέψαμε" το τραγούδι της αυτοεκτίμησης. Μπορείτε να το ακούσετε και εσείς πατώντας στην παρακάτω εικόνα.

Με τη βοήθεια των στίχων του εισάγαμε στα παιδιά την καινούρια λέξη, την "αυτοεκτίμηση" και δώσαμε τον ορισμό της. Αυτοεκτίμηση λοιπόν θα πει να είσαι ικανοποιημένος με αυτά που κάνεις, να έχεις φίλους και να αγαπάς τον εαυτό σου. Τα παρακάτω φύλλα εργασίας είναι της συναδέλφου της Κατερίνας της Καλαϊτζάκη που δουλεύουμε μαζί στο πρόγραμμα.
Οι φίλοι μαςΕγώ και τι λένε οι φίλοι μου για μένα.
Κάθε παιδί ζωγραφίζει τον εαυτό του. Στη συνέχεια κάθε συμμαθητής του καλείται να πει κάτι όμορφο για το παιδί αυτό.Το βάζο με τα όμορφα λόγια

Τέλος μαζέψαμε όλα τα όμορφα λόγια που είπαμε για τον εαυτό μας και τα βάλαμε σε ένα βάζο. Τα καταφέρνουμε σε κάτι καλά και αυτό μας κάνει χαρούμενους.


Comments

 1. Ένα μεγάλο μπράβο σε όλους σας Βιβή μου!

  ReplyDelete
 2. Πάρα πολύ ωραία δουλειά!Τόσο σημαντική η αυτοεκτίμηση σε όλους!

  ReplyDelete
 3. Πολλή και καλή δουλειά!!!😊😊😊

  ReplyDelete

Post a Comment